Wednesday, March 5, 2014

Зеленое зелье

Были в Таиланде. Там как всегда. Прекрасно так, что ни слов ни фотографий не хватает. Если есть рай, то он должен быть очень похож на Таиланд. Солнце, море,  приветливые люди и тайский массаж и еда. Последняя это вообще отдельная история. Четкое ощущение, что из одномерного вкусового пространства: соленое, сладкое, кислое или острое, попадаещь в 3Д. Вкус состоит из всех ощущений стазу и все это поражает своей гармоничностью и сбалансированностью. По приезду все опять - после цветного 3Д - черно белая плоская картинка. Организм же, привыкнув к хорошему, требовал повторения. Пришлось залезть в интернет, найти рецеп и пытаться воспроизвести. Оказалось, что прямо недалеко от нас есть целый супермаркет азиатской еды и там есть все! Провела там целый час пытаясь найти все из списка продуктов. Регулярно призывала продавцов, но в конце концов все нашлось. Дома доставала из пакетиков травки и корешки, нюхала и удивлялась. При готовке была похожа на начинающую Бабу-Ягу, варящую свое первое зелье. Рядом сидел Сюся и записывал мои пропорции, а я ему все давала понюхать и посмотреть. При виде креветочной пасты он сморщил нос и сообщил- да я это записывать, то боюсь даже, а есть уж точно не буду!


Готовое карри пахло надо сказать очень аутентично. Ну, и самое забавное, что получилось хорошо. 

Собственно рецепт. Спасибо Darlene Schmidt! Утащу к себе чтобы точно сохранить. В скобках мои комментарии и количества.

The key to good green curry is in not only using the right ingredients, but knowing when to add them.
Prep Time: 25 minutes
Cook Time: 20 minutes (у меня получилось минут 30-40. Через 20 минут цуккини были еще совсем жесткими)
Total time: 45 minutes (1 час)
Yield: Serves 2-3 (я делала на 8 человек)

Ingredients:
  • GREEN CURRY PASTE:
  • 4 small green Thai chilies, OR substitute 1 to 2 jalapeno peppers (я взяла 3 перчика Pepper Red Small. Capsicum frutescens. В следующий положу 4)
  • 1/4 cup shallot OR purple onion, diced (три средние белые луковицы)
  • 4 cloves garlic, minced (6 крупных зубчиков чеснока)
  • 1 thumb-size piece galangal OR ginger, grated (примерно 6 см корня)
  • 1 stalk fresh minced lemongrass OR 3 Tbsp. frozen or bottled prepared lemongrass (2 стрелки свежей лимонной травы)
  • 1/2 tsp. ground coriander (не добавляла)
  • 1/2 tsp. ground cumin (не нашла и поэтому не использовала)
  • 3/4 to 1 tsp. shrimp paste (1/2 столовой ложки. Я тоже испугалась :)
  • 1 (loose) cup fresh coriander/cilantro leaves and stems, chopped (4 кустика свежевого кориандра)
  • 1/2 tsp. ground white pepper (can be purchased at some supermarkets, OR at Asian food stores) (не добавляла)
  • 3 Tbsp. fish sauce (5 столовых ложек)
  • 1 tsp. brown sugar (1.5 столовой ложки)
  • 2 Tbsp. lime juice (полтора лайма со срезанной кожурой)
  • CURRY INGREDIENTS:
  • 1 to 1.5 lbs. (about 0.7 kg) boneless chicken thigh or breast, cut into chunks (1.5 кг куриного филе)
  • 1 can coconut milk (2 банки)
  • 4 kaffir lime leaves (can be purchased frozen at most Asian food stores), OR substitute 1 tsp. grated lime zest (6 замороженных листов)
  • 1 red bell pepper, seeded and cut into chunks (добавила зеленый для сохранения цвета)
  • 1 zucchini, sliced lengthwise several times, then cut into chunks 
  • Generous handful fresh basil
  • 2 Tbsp. coconut oil or other vegetable oil
  • ( 3 baby egg plants, cut into chunks )

Preparation:

  1. Place all the "green curry paste" ingredients together in a food processor, and process to a paste. If necessary, add a few Tbsp. of the coconut milk to help blend ingredients. Set aside. (Я все ингридиенты для пасты нарезала крупными кусками и перемолола блендером с четвертью банки кокосового молока)
  2. Prepare the lime leaves by tearing the leaf away from either side of the stem. Discard the central stem. Then, using scissors, cut leaves into thin strips. Set aside.
  3. Warm a wok or large frying pan over medium-high heat. Add the oil and swirl around, then add the green curry paste.
  4. Stir-fry briefly to release the fragrance (30 seconds to 1 minute), then add 3/4 of the coconut milk, reserving 2-3 Tbsp. per serving portion for later. (не оставляла кокосовое молоко на потом. Все вылила в кастрюлю)
  5. Add the chicken, stirring to incorporate. When the curry sauce comes to a boil, reduce heat to medium or medium-low, until you get a nice simmer.
  6. Cover and allow to simmer 3-5 more minutes, or until chicken is cooked through. Stir occasionally.
  7. Add the red bell pepper and zucchini, plus the strips of lime leaf (or lime zest), stirring well to incorporate. Simmer another 2-3 minutes, or until vegetables are softened but still firm and colorful.
  8. Do a taste-test for salt, adding 1-2 Tbsp. fish sauce if not salty enough. If you'd prefer a sweeter curry, add a little more sugar. If too salty, add a squeeze of lime or lemon juice. If too spicy, add more coconut milk. Note that this curry should be a balance of salty, spicy, sweet and sour, plus bitter (the bitter is found in the fresh basil garnish).
  9. Serve this curry in bowls with Thai jasmine rice on the side, allowing guests to add their own. Top each portion with fresh basil, then drizzle over 2-3 Tbsp. coconut milk, and ENJOY!
Ну очень вкусно!

No comments: